21 Haziran 2010 Pazartesi

Film : David Lynch : Lost Highway (1997)

http://www.imdb.com/title/tt0116922/

Your vote of 7 was counted.:

“Ey David Lynch..
Beyin hücrelerimi ettin linç...”

Senaryosunu David Lynch ve Barry Gifford’un ortak kaleme aldığı bir film Lost Highway, Türkçesi ile Kayıp Otoban... David Lynch'in diger filmleri de izlenme listesinde. Kult filmleri Mulholland Drive ve Wild At Heart...

David LynchLost Highway'i belli ki keyifle yönetmiş. Biz kullarını da hayatı boyunca gördüğü tüm bulmacaların toplamı olacak zorluk kıvamında bir hikayeyle karşı karşıya bırakmış. David Lynch dendi mi değişen suratlar gören ve sadece Mulholland Drive'in ilk 15 dakikasini izleyen bir insan olarak, beynimi bir pehlivan gibi yağladım ve bastım sinema pERdesinin meydanına..

David Lynch'in filmlerinde hicbirsey gorundugu gibi olmadıgı bilgisiyle hareket ederek, temsilcisi oldugu kara film gozuyle baktim otoyola.

Yazının bundan sonrası SPOILER içermektedir:


Rüyalarin, rüyalardan uyandığı sahneler...
Bordo perdeler, kubik desenli mobilyalar... Ağır ve derin hareketler..
Işık ve gölgeler... Video kamera... İlle de değişik açılardan siyah telefon..Siyah saten çarşaflar....
Ben filmi yorumlamaya, algılamaya çalıştıkça.. Filmin ilk 40 dakikasını pazar gecesi, devamını pazartesi izlemek gibi aksiyonlar aldıkça, ve filmi daha da anlamak için kafamda David’in bilinçaltı derinliklerine tüplü dalış organize ettikçe;
“Bilinçaltı sevgilim bu, yadırgıyor musun kendininkini tüm günlerini saçma sapan şeyleri düşünerek geçirirken ?” dedi Lynch bana... “Önemli olan onların orada olması, saçma veya manalı olmaları değil!”. “Bırak bana direksiyonu, otobana geri döneceğiz söz!”
Verdim zihnimin direksiyonunu David’in eline..
Highway’de seyrettik.. Sonra orayı terkettik ...
İletişim kanallarını tamamen koparan bir vatandaş Fred – Bill Pullman bu rolü iyi çekip çeviriyor :). Müzisyen - Saksafoncu. Neden kopuyor peki ? David Lynch’in belirttigi gibi* kendini müzikte füg olarak gecen , kendi cesitliligi icerisinde coğalarak bestelenen bir beste turunden alinti olan bir psikolojik bozuklukta buluyor esasen:
DİSSOSİYATİF FÜG
Bunu yaşayan insanların bildik evlerinden veya iş ortamlarından bedensel olarak uzaklaştırdıkları ve önceki kimlik özelliklerini (ad, aile, iş) anımsayamadıkları görülüyor. Bu hastalar kesin olamamakla birlikte sıklıkla tamamıyla yeni bir kimlik ve iş ediniyorlar...
Fred de değişiyor... Kendi benliğinden uzaklaşıyor. Highway’inden çıkıyor. Ara yollarda iletişimsiz kalıyor. Başkası oluyor. Çıldırarak hem de... Katil olarak öncesinde çünkü... Karısını öldürüyor.
Bembeyaz bir Patricia Arquette - Hem Renee hem de Alice rolunde. Renee, Fred’in karısı... Sanki şeytan goruntusunde bir melek. Bir insanın dişlerinin biçimsizliği, bir ortodontistin duvarına asacağı derecede yamuk –ama iki yandan simetrik - dişleri , o insanın dudaklarını bu kadar mı güzel gül gibi açtırır?
Onun dudaklarından birçok cevabı almaktayız dikkat!
İki karakterinde de ...
Ve gelişen olay örgüsü...
Birbirine kaynak yapan , kah güneş tutulması hissiyatında kah kapkaranlık bir odada birdenbire açılan perdelerin gözleri kamaştırması tadındaki sahneler...
Toz , toprak ve video kamera..

Bana göre filmdeki tüm insanlar Fred / David Lynch’ti. Evet kendisine istedigi gibi çırak karakterini – Pete Mayfield (Balthazar Getty de sübyan mübyan ama o zamandan Hollywood balta-zari olacagini iyi belli etmis. ) yaratmıştı. Fakat suç işledikten sonra gerçeklerden tamamen kopmuş zihninin, ayna gibi yansıttıgı karakterler de onun bir parçasıydı . Arabaların yakınlaşma mesafesine kafayı takan Eddy de o, rakip gibi görünen ve sonu sehpa köşesinde biten Andy de o .. Aptal polis memurları da o.... Ve elbette canim gizemli adam da (Eski Baretta - Robert Blake’in canlandırdığı rol).
Ve bence Alice Wakefield kilit isim. Fred’in bilincalti da o...
Çünkü fotoğrafı yok..
Filmin sırrı da bu olabilir...
Zaten de;
“Funny how secrets travel” diye bir melodiyle başlıyor film... -David Bowie’nin baslangic ve bitis sarkisi olarak seslendirdigi..

Müzikleri de atlamadan dikkatlice dinleyin derim!**


* http://www.thecityofabsurdity.com/papers/herzogenrath7.html
**http://en.wikipedia.org/wiki/Lost_Highway_(soundtrack)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder