22 Haziran 2010 Salı

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb ! :)




Bir Amerikan Hava kuvvetleri generali durup dururken Rusya’ya nükleer bomba atmaya karar verir. Ekibinin yer aldığı uçağına bu görevi bildirir. Bu çılgınlığın sona ermesini bekleyen the President ve eşrafı ise bu duruma anında müdahale etmek için ÜSte toplanırlar.
Fakat,
Bu görev bildirildiği andan itibaren geri alınamayacak bir görevdir.
Çünkü görevi iletmede kullanılan radyo haberleşme parçacığı The C.R.M. 114 Discriminator *, geri mesaj almamak üzere tasarlanmıştır. Yani görevin iptali yapılamayacaktır...

Uçak ekibi ,herşeyden bihaber hedeflerine kitlenmiş vaziyette dönülmez bir yoldayken, yönetim tarafında bu işlemi geri almak için beklenmedik gelişmeler yaşanmaktadır.
Olaylar gelişir.. Tuhaflaşır ...

:)

İstanbul'da bir kız ise DVD'de bu filmi izlemektedir.

Onda beklenmedik bir şekilde gelişen tek şey ise: Kahkahalarıdır!


Dr. Strangelove , Stanley Kubrick’in yönettiği bir film. 1964 yapımı...

Kubrick, filmin senaryosunu Terry Southern ve Peter George ile yazmış . Zaten de film “Two Hours to Doom, Dr. Strangelove” olarak da bilinen yine Peter George’un “Red Alert” romanından esinlenilerek yazılmış.

Dr. Strangelove harika bir kara mizah!
Tuhaf diyaloglar (Komünizmin – fluoride ile bağdaştırılması gibi:), harika göndermeler( Our source of information was New York Times) ve bomba mesajlar – (Hi there! / Dear John!) içeriyor.

Bu filmde sanırım Stanley Kubrick – “Haydi babalar, siz dehşet oyuncularsınız bende de teknik ve göz var! Fotoğrafçılık geçmişimi de kullanacağım ayıp ettiniz... Bir film çekelim de insanların şöyle gözünün çapağı dağılsın, kaşı gözü kaykılsın!” demiş...
Başrol Peter Sellers ise “Baba ayıp ettin! Ben bir Dr. Strangelove oynayacağım, ba-yı-la-cak-sın! Diğer rollerimi de harcamadan ama haa, dikkat!” diye eklemiş.

Sonrasında ise ortaya günün her diliminde , hayatın her döneminde izlenebilecek bir film çıkmış.
Sette de eminim kendileri de eşekler gibi eğlenmişlerdir. :)

Nasıl ki Türk filmlerinin en naif zamanı 60 -70 arasıdır, bu filmde de onu sezdim ben . Bir çeşit naiflik. Filmdeki karakterler asker olmalarına rağmen , “Peace is our profession” mottosuyla yumuşak tarafları da gösterilecek biçimde canlandırılmış. Yoksa bomba atılması emrini veren generalin, sonrasinda ölümden sonra yaşama inandığını ve peace , nice, human .. vs gibi kelimelerle önündeki deftere çizimler yaptığını nasıl açıklarız a dostlarim , nice human beinglerim ?

Esas ilginci ise bu film icin dvd'de yer alan Original Advertising Gallery.
Bu galeride filmin reklamları bulunuyor diyebiliriz. Filmin can alıcı cümleleri siyah beyaz fotoğraflarla poster kıvamına getirilmiş. Hepsi on numara!

Bu galeri fikrine de, Dr. Strangelove’un bedenine işlemiş Führer'liğine, diline ve tipine de ba-yıl-dım.

Siz de bayılın.

:D


*http://en.wikipedia.org/wiki/CRM_114_(device)
http://www.imdb.com/title/tt0057012/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder